Poznań jest kolebką nie tylko rogali świętomarcińskich, ale również ciągnących się cukierków produkowanych ze słodkiej masy z cukru, mleka i masła, czyli popularnych „krówek”. Takie słodkości wykonała dla nas Prawdziwa krówka Pomorskiego
Produkcję krówek, jako pierwszy w Polsce, uruchomił Feliks Pomorski w roku 1921, kiedy powrócił do Poznania z Żytomierza. Pomorski z pieniędzy uzyskanych ze sprzedaży zapisanej w testamencie kamienicy swojego wuja kupił lokale, m.in. przy ul. Strzeleckiej 9 oraz Szewskiej 9. W ten sposób rozpoczęła działalność wytwórni pod nazwą „F. Pomorski” Wytwórnia oferowała bogaty asortyment liczący 118 rodzajów słodyczy. Największą popularnością cieszyły się jednak krówki – cukierki zawijane w papierek z rysunkiem krowy, gdyż w ich skład wchodziła spora ilość mleka. Po wysiedleniu przez Niemców w okresie okupacji, Feliks Pomorski założył „konspiracyjną” wytwórnię krówek w Milanówku.
W roku 1951 zakład Pomorskiego w Milanówku objęto przymusową nacjonalizacją. Feliks Pomorski w roku 1956 kolejny raz wznawia produkcję na własną rękę mimo przeciwności losu. Po śmierci Feliksa Pomorskiego w roku 1963, działalność kontynuuje jego syn Leszek. Wytwórnia Cukierków L. Pomorski i produkuje krówki do dziś, korzystając z oryginalnej receptury opracowanej w Poznaniu w latach 20-tych XX wieku.
Gorąco zachęcamy do spróbowania tego smakołyku!